Toggle Nav
Vivera België Nederlands Vivera Nederland Nederlands

Onderwerp

VROEG OPSTAAN...?

Heeft u moeite om op tijd wakker te worden 's ochtends? Moet u zich vaak haasten omdat u de snooze knop nét één keer te vaak heeft in gedrukt?

Lees dan onze 8 tips om vroeg op te staan:

1. Ga eerder slapen

eerder slapen

Dit klinkt misschien logisch, maar dit is de eerste stap om de volgende ochtend makkelijker uit bed te stappen. Gemiddeld heeft een mens 7,5 a 8 uur slaap nodig. Wanneer u dus de avond ervoor laat naar bed gaat, zult u in de ochtend veel meer moeite hebben om uit uw bed te stappen.
2. Slaapcycli

wekker

De nacht kan grofweg worden opgedeeld in cycli van 90 minuten. Na elke cyclus van 90 minuten ontwaak je doorgaans kort en begint de cyclus overnieuw. Wanneer uw wekker afgaat middenin een cyclus, heeft u waarschijnlijk het gevoel dat u niet uitgerust wakker wordt. Probeer daarom rekening te houden met deze cycli. Hier zijn overigens ook handige apps voor te krijgen op uw smartphone of tablet.3. Ritme

slaapritme

Wanneer u elke dag op het zelfde tijdstip opstaat, raakt uw lichaam hier aan gewend. De eerst week zal het moeilijkst zijn, maar het wordt steeds makkelijker. Het is belangrijk om dit ritme vast te houden, sta daarom in het weekend niet later dan 2 uur na uw gebruikelijke tijd op.
4. Wekker buiten handbereik

plek wekker

Als u uw wekker buiten handbereik zet, moet u er wel uit om hem uit te drukken. Zo is de verleiding om te snoozen minimaal.


5. Ga meteen uit bed.

opstaan

Blijven snoozen nadat uw wekker is gegaan is misschien even lekker maar het heeft geen enkele nut. Het maakt het alleen maar moeilijker om op te staan. Bovendien is de kwaliteit van uw rust tijdens het snoozen niet goed.

6. Laat licht binnen.

licht slaapkamer

Het is klinisch bewezen dat u energieker wakker wordt wanneer u wakker wordt met licht. Open daarom na het wakker worden uw gordijnen, maak een ochtend wandeling of maak gebruik van een wake-up light.

7. Ochtendritueel

ochtendritueel

Bedenk uw eigen ochtendritueel. U zult merken dat alles een stuk sneller en makkelijker gaat wanneer u elke ochtend een bepaald ritueel afwerkt.


8. Maak een planning

slaapritme planning

Wanneer u, voordat u naar bed gaat, alvast een planning maakt voor de volgende dag, heeft u een reden om de volgende ochtend uit bed te gaan. Wanneer u nog iets moet doen voor een bepaald tijdstip, dan moet u wel opstaan. Ook kan het vooruitzicht naar een leuke gebeurtenis of activiteit u helpen om 's ochtends uit bed te stappen.